תפריט

נכות נפשית משרד הביטחון

מקרה של חייל שנפצע במהלך שירותו הצבאי ומתמודד עם פגיעה בבריאותו כתוצאה מהפציעה, הוא רשאי להגיש תביעת נזיקין לקצין התגמולים במשרד הביטחון, על מנת שנכותו תוכר ותזכה אותו בפיצוי כספי ו / או זכויות רפואיות שונות.

 

נכות נפשית משרד הביטחון – היבט כללי

כאשר קצין התגמולים משרד הביטחון מאשר את תביעת הנכות שהנפגע הגיש, התובע נדרש להופיע לפגישה מול ועדה רפואית המבצעת בדיקה מקיפה של חומרת הנזק שספג. על בסיס ההערכה הרפואית, הוועדה קובעת את דרגת הנכות של החייל.

אולם כאשר עסקינן בנכות שאינה בעלת מאפיינים פיזיים, אלא נכות נפשית, משרד הביטחון אינו ממהר לאשר אחוזי נכות לנפגעים. לשם כך נכתב המדריך הבא בו נסביר כיצד יש להגיש תביעה בגין נכות נפשית משרד הביטחון.

 

שירות צבאי העלול לגרום להתפתחות של נכות נפשית אצל חייל

במקרים רבים, חיילים חווים פגיעות נפשיות כתוצאה מתנאי השירות הצבאי או מאירועים טראומטיים שחוו במהלך שירותם. לעיתים קרובות, ההפרעות הנפשיות שהם סובלים מהן מתגלות רק לאחר תקופה ממושכת מאירועים המלחיצים שחוו. אולם, אף על פי כן, פגיעה כזו יכולה לגרום לנזקים משמעותיים ורחבים שמשפיעים על מגוון תחומים בחיי הנפגע.

 

סוגים של פגיעות נפשיות בצבא

קיימים מגוון רחב של סוגי פגיעות נפשיות שעשויות להתפתח כתוצאה ממצבים שמעוררי לחץ או מסכני חיים, שחיילים נדרשים להתמודד עמם במקרים רבים במסגרת השירות הצבאי שלהם.

עם ההפרעות הנפשיות המתפתחות במהלך השירות בצה"ל והיכולות להפוך לנכות נפשית ממש, ניתן לזהות: הפרעת טראומה פוסט-טראומטית (PTSD), הידועה גם בשם "הלם קרב", הפרעת הסתגלות, הפרעת פאניקה, הפרעת חרדה, הפרעת טורדנית-כפייתית (OCD), סכיזופרניה ועוד.

 

מה הקשר בין נכות נפשית לבין משרד הביטחון?

במהלך השירות הצבאי, חיילים רבים חווים סוגים שונים של טראומה, לחץ חמור וכן מצבי התעללות הגורמים להחמרת המצב הנפשי של החייל עד כדי הופעת הפרעות נפשיות חדשות.

חיילים שפיתחו נכות נפשית בעקבות שירות בצבא, שמורה הזכות להגיש תביעת נזיקין למשרד הביטחון עם תום שירותם הצבאי.


איך ניתן לקבל פיצויים על נכות נפשית משרד הביטחון?

כדי לקבל פיצויים על נכות נפשית ממשרד הביטחון, התובע נדרש להוכיח שקיים קשר סיבתי ברור בין הנכות הנפשית שהוא סובל לבין תנאי השירות שלו בצה"ל או אירועים ספציפיים שחווה כחלק משירותו. במקרה שבו יוכח קשר כזה, ישנה אפשרות שהנפגע יוכר כנכה צה"ל ויזכה לקבלת פיצוי כספי והטבות שונות בעקבות כך.

למידע נוסף בנושא פיצויים ממשרד הביטחון, הכנסו לאתר כל זכות.

 

חוק הנכים על הגשת תביעת פיצויים למשרד הביטחון בשל נכות נפשית

בדומה לתביעת פיצויים בגין פגיעה גופנית בצבא, גם במקרה של נכות נפשית שהתפתחה בעקבות השירות הצבאי, חובת ההוכחה מונחת על כתפי התובע. חיילים וחיילים משוחררים המעוניינים לתבוע את משרד הביטחון על נכות נפשית יידרשו להציג ראיות שיתמכו בכך שישנו באמת קשר סיבתי עובדתי בין אירועים שהתרחשו במסגרת השירות שלהם בצה"ל לבין הפגיעה בנפשם שהפכה לנכות תפקודית. בין ההוכחות שהתובע יידרש להציג לטובת תביעת הפיצויים שלו יהיו רשומות רפואיות מרופאים, פסיכיאטרים או גורמים מקצועיים אחרים בתחום בריאות הנפש וראיות נוספות כדוגמת עדויות מקרב חברים או משפחה.

 

על הקושי להוכיח נכות נפשית מול משרד הביטחון

למרבה הצער, במקרים בהם מוגשת תביעת פיצויים בגין נכות נפשית, לא תמיד יש בנמצא תיעוד רפואי שמאשש את חומרת המצב של הנפגע או את קיומה של בעיה נפשית בכלל. מצב כזה הופך לבעייתי במיוחד כשמדובר על פגיעה נפשית שהופיעה באופן מדורג או מושהה, כדוגמת פגיעות מסוג הלם קרב שהפכו להפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) שהמשיכה להחמיר במשך שנים רבות לאחר שחרורו של החייל משירותו הפעיל בצבא.

 

הוכחת קיומו של קשר סיבתי בין נכות נפשית לבין השירות הצבאי

למרות האמור לעיל, בכל זאת ישנה אפשרות להוכיח שהתובע נפגע בנפשו כתוצר של השירות הצבאי שלו. לטובת העניין, במידה ואפשר להוכיח במסגרת תנאי השירות של החייל הוא חווה חשיפה למצבי לחץ חריפים, אירועים גורמי חרדה או מצבים בהם הוא היה נתון בסכנת חיים, ישנה סבירות גבוהה לכך שמשרד הביטחון יסכים להכיר בכך שהנכות הנפשית שממנה סובל הנפגע, היא בגדר פגיעה נפשית שנגרמה עקב שירותו הצבאי ולא כתוצר של גורמים אחרים. הסתייעות בשירותיו של עורך דין משרד הביטחון, משפרת את הסיכויים לכך, כמובן.

 

כך מגישים תביעת נזיקין על נכות נפשית משרד הביטחון

על מנת שתוכלו לקבל את פיצוי בגין נכות נפשית שהתפתחה בעקבות תנאי שירותכם, תידרשו להגיש תביעת נזיקין למשרד הביטחון באמצעות טופס שנקרא: "בקשה להכרת זכות בגין מחלה". במילוי הטופס עליכם למלא את פרטי הנכות ומהותה, מועד האירועים מעוררי הפגיעה, פרטים הנוגעים לנזקים נפשיים שאתם סובלים מהם עקב השירות הצה"לי, ותיעוד רפואי אשר עשוי להיות רלוונטי לנושא.

 

מהו חלון הזמן להגשת תביעת נכות נפשית משרד הביטחון

ישנו חוק התיישנות שמניח גבול זמן להגשת תביעת נזיקין על נכות נפשית ממשרד הביטחון, שמאפשר להגיש תביעה עד שלוש שנים ממועד שחרורו של הנפגע משירות צבאי פעיל. אם תביעתכם תוגש במועד מאוחר יותר, עלול להתרחש סירוב מצד משרד הביטחון להכיר בכם כנכי צה"ל. במקביל, קיימות הקלות מסוימות המאפשרות להאריך את המועד להגשת תביעה, כגון מקרים של נכות נפשית שהתפתחה בצורה הדרגתית או מושהית, או במצבים שבהם הפגיעות הנפשיות לא בהכרח היו מודעות למלוא זכויותיהם של החיילים, לאור מצבם.

 

מה קורה אחרי שמגישים תביעת פיצויים על נכות נפשית משרד הביטחון?

הגורם האחראי להכריע בנוגע לאישור תביעת הנכות הנפשית במשרד הביטחון הינו קצין התגמולים של משרד הביטחון. במידה והתביעה למשרד הביטחון בגין נכות נפשית תאושר בידי קצין התגמולים, השלב הבא יהיה הופעה בפני ועדה רפואית שתתכנס לשם הכרעה בתביעה.

 

פיצוי על נכות נפשית משרד הביטחון על החמרה נפשית בצבא

גם אם קיבלתם פיצוי ממשרד הביטחון בגין נכות נפשית שמופיעה בעקבות השירות הצבאי, חשוב להבין שהתגמולים אינם סופיים ואינם מסכמים את האחריות המלאה של משרד הביטחון כלפי חיילים שנפגעו נפשית במהלך השירות הצבאי. בפועל, ישנה אפשרות להגיש תביעה נוספת נגד משרד הביטחון לצורך החמרה במצב הנפשי של הנפגע, ולבקש קבלת גמלה חודשית גבוהה יותר ולקבל שלל הטבות והקלות נוספות, בהתאם להחמרה המצויה במצבו הנפשי.

 

נכי צה"ל על רקע נכות נפשית

היה והוכרתם במשרד הביטחון נכי צה"ל על רקע נכות נפשית, ומצבכם הנפשי החמיר מאז, באפשרותכם להגיש תביעה נוספת למשרד הביטחון, בשל החמרה נפשית בצבא וכך להעלות את אחוזי הנכות שנקבעו לכם. ההיגיון אשר עומד מאחורי האפשרות הזו, הינו שפעמים רבות, נכות נפשית עלולה להחמיר בחלוף הזמן, ואין כל דרך לצפות את האפקט המושהה של נכות נפשית מבעוד מועד.

 

נכות נפשית משרד הביטחון: כיצד למצות את זכויותיכם באמצעות עורך דין?

תביעות פיצויים המוגשות למשרד הביטחון הן קשות ומורכבות ביותר. אמירה זו נכונה במיוחד בהקשר של תביעה בשל נכות נפשית בצבא, שבה קשה להוכיח בצורה חד משמעית את הקשר העובדתי בין הנכות הנפשית לבין תנאי השירות של הנפגע. לכן, כדי למצות את זכויותיו של הנפגע מול קצין התגמולים במשרד הביטחון, נחוצה תמיכה מקצועית של עורך דין המתמחה בהגשת תביעות נכות בצבא, ובקיא במכלול הסוגיות הנוגעות לתחום בריאות הנפש.

בגרינברג ושות' מתמחים בסיוע וליווי של התובעים מול משרד הביטחון, צרו קשר עוד היום ודעו את זכויותיכם.

השירות הצבאי יכול להביא לכדי מצבים מורכבים שיכולים לגרום לכל מיני דרכי התמודדויות ובין היתר, גם התפתחות של נכויות נפשיות כדוגמת פוסט טראומה, הפרעת פאניקה, הפרעת חרדה ועוד…

באם אתם חווים מקרה של נכות נפשית משרד הביטחון כנראה שמגיעים לכם פיצויים ממשרד הביטחון אודות מה שאתם חווים. על מנת לקבל את הפיצויים שמגיעים לכם עליכם להגיש תביעה למשרד הביטחון.

נכות נפשית הנגרמת כתוצאה מאירועים שחווה אדם במהלך שירותו הצבאי מזכה בפיצויים, אך כדי לקבל אותם יש להוכיח את הקשר בין התסמינים והמצב לבין האירועים שחווה התובע במהלך שירותו הצבאי, וזאת לרוב משימה לא פשוטה כלל, צריכים עזרה? לחצו כאן.

על תביעות בגין נכות נפשית כתוצאה משירות צבאי ניתן להגיש תביעה כל עוד לא עבר מועד ההתיישנות החל על התביעה במסגרת החוק. בעיקרון, מדובר ב-3 שנים ממועד השחרור של התובע.

נכות נפשית משרד הביטחון
נכות נפשית משרד הביטחון
תמונה של אודות המחבר - עורך דין משרד הבטחון יעקב אמיר
אודות המחבר - עורך דין משרד הבטחון יעקב אמיר

עורך דין משרד הביטחון יעקב אמיר עוסק מאז שנת 2000 בתחום הייצוג של נכי צה"ל ומשפחות שכולות. בוגר תואר LLB במשפטים מהמרכז האקדמי למשפט ולעסקים משנת 2004. נשוי ואב לשלושה ילדים. מאמין במתן ייעוץ מקצועי, יחס אישי ואנושי, ושכר טרחה הוגן בהתאם להיקף התביעה.

Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 138 ביקורות
×
js_loader
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 138 ביקורות
js_loader
a2
עורך דין משרד הביטחון גרינברג ושות'
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם עורך דין >>