תפריט

PTSD בצבא

כאשר אדם מתמודד עם אירועי חיים מלחיצים או טראומטיים, ייתכן שיפתח הפרעת דחק פוסט טראומטית, אשר באנגלית נקראת PTSD – ראשי תיבות של Post Traumatic Stress Disorder. הפרעה זו עשויה להתפתח אצל אדם לאחר שחווה אירוע טראומטי שגרם לו לחוש פחד עז, הלם רגשי או חוסר אונים. |
חוויות טראומטיות כאלה עשויות לגרום לפלאשבקים, לקשיי שינה ולחרדה כרונית שמקשה על התפקוד היומיומי של האדם.

במאמר הבא נבחן כיצד ההפרעה בדחק פוסט טראומטי (PTSD) משפיעה על מי ששירת בצבא, ואילו אתגרים והשלכות נובעים ממנה במרחב הצבאי ולאחריו.

הפרעת דחק פוסט טראומטית בצבא

ההפרעה בדחק פוסט טראומטית עשויה לגרום לאדם הסובל ממנה סבל רב ומתמשך, ויכולה להשפיע באופן חמור על איכות חייו, יכולתו לתפקד ביומיום ובפרנסתו. מובן שאנשים שהגיעו למצב זה בעקבות שירותם הצבאי יזכו לקבל התייחסות הולמת וסעד מן המערכת הצבאית, לשם קידום שיקום והתאוששות מהפגיעה הטראומטית שחוו.

 

על הקשר בין PTSD לשירות הצבאי

במסגרת השירות הצבאי נחשפים חיילים למגוון אירועים שעלולים לעורר הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD), כוללים מלחמות, פשעים, שריפות, תאונות, מוות של אדם אהוב או שימוש בסמים וחומרים משני תודעה.

לעיתים חיילים רבים נחשפים בעל כורחם לשלל מראות קשים. חוויות אלו יכולים להשפיע עמוקות על חיי החיילים ולהשאיר בהם חותם לשארית חייהם, משפיעים על התמודדותם הפנימית והיכולת שלהם להתמודד עם חיי היומיום.

לקריאת פסק דין לדוגמא בנושא PTSD בצבא, הכנסו לאתר פסק דין.

 

על הנזקים ארוכי הטווח של פוסט טראומה

האדם שחי בצל ה-PTSD נאלץ להתמודד עם מחשבות מטרידות וזיכרונות חוזרים, אף לאחר שהסכנה חלפה. במקום להרגיש טוב יותר ככל שעובר הזמן, אנשים שסובלים מהפרעת דחק פוסט טראומטית עלולים להפוך לחרדים ומפוחדים יותר. PTSD יכול לשבש את חייו של אדם במשך שנים, אף במצבים בהם הנפגע זוכה לקבל סיוע מקצועי הולם.

 

הפרעת דחק פוסט טראומטית בצבא – לא רק אצל חיילים קרביים

בעבר נהוג היה להתייחס לפוסט טראומה שנוצרה במהלך השירות הצבאי באמצעות המונח "הלם קרב". אולם בניגוד למה שמקובל להניח, הפרעת דחק פוסט טראומטית אשר מתפתחת בזמן השירות הצבאי, אינה בהכרח תלויה בחשיפה ממקור ראשון למצבים מבצעיים מסכני חיים כמו מלחמות או תקריות ירי, והיא יכולה להתרחש גם מחוץ לשטח האויב או תנאי קרב.

חיילים בתפקידים תומכי לחימה, כמו תצפיתנים, קציני קשר בחמ"לים ובקרי טיסה, נדרשים פעמים רבות להתמודד עם לחץ חריף ומתמשך הנובע מהחשיפה השוטפת להתרחשויות מהשטח והצורך לנהל מצבים מורכבים וקשים מאוד בזמן אמת. למשל, הצורך לתפעל חילוץ של פצועים בתקרית ירי בידיעה שהחיים של החיילים שנמצאים בסכנת חיים נמצאת בידיים שלך.

במצבים מסוג זה, עלולים גם חיילים וחיילות שאינם משרתים בתפקידי לחימה לפתח הפרעת דחק פוסט טראומטית. לעתים תגובת הלחץ היא מופיעה באופן הדרגתי או מושהה ופוגעת באופן חמור באיכות חייו של הנפגע, אף שכלפי חוץ לא בהכרח ניתן לזהות סממנים לפוסט טראומה.

 

מה ניתן לעשות אם נפגעת מ – PTSD בצבא?

על מנת לאבחן ולטפל בהפרעת דחק פוסט טראומטית יש לפנות להערכה פסיכיאטרית.

כיום ניתן להגיע תביעת פיצויים למשרד הביטחון על פגיעות נפשיות בצבא, לרבות פוסט טראומה.

אולם על מנת שהתביעה תאושר, יש צורך להוכיח קשר סיבתי בין הפרעת הדחק הפוסט טראומטית שהנפגע מתמודד עמה ובין נסיבות השירות הצבאי שלו.

כאשר מדובר בתביעות הנוגעות לנזק גופני, קל יותר להציג קשר בין הפגיעה הפיזית לשירות בצה"ל ולהעריך את חומרת ההשלכות של הפגיעה על חייו של האדם שנפצע או חלה. אולם כשמדובר בפגיעות נפשיות, מדובר באתגר מורכב יותר.

 

מה עושים כאשר הפרעת לחץ פוסט טראומטית מתגלה רק לאחר השירות הצבאי?

היות ופגיעה נפשית עלולה להראות את אותותיה רק בחלוף שנים מהאירוע הטראומטי, איתור המקור לבעיה עשוי להיות מאתגר מאוד. במקרים מסוימים, אנשים עשויים להימנע מלפנות לקבלת סיוע מקצועי עם הקשיים הנפשיים שהם חווים במסגרת השירות הצבאי שלהם, וזאת מפני חשש מדעות קדומות, פחד להיות מתויג בתור חייל "בעייתי" או חוסר מודעות לכך שהם סובלים מתסמינים המעידים על צורך בטיפול.

החדשות המעודדות הן שקיימת אפשרות להגיש תביעה למשרד הביטחון בנושא PTSD גם כעבור שנים מתום השירות הצבאי. אולם כפי שצוין, יש צורך לספק הוכחה כי במהלך השירות נחשפו החייל או החיילת לאירוע טראומטי שגרם להתפתחות הפגיעה הנפשית שהם חווים כיום.

 

אפליקציה להתמודדות עם פוסט טראומה

משרד הביטחון השיק לאחרונה אפליקציה חדשנית, 'המדריך ל-PTSD', שתפקידה לסייע לאנשים המתמודדים עם פוסט טראומה. האפליקציה מציעה כלים טיפוליים כמו מיינדפולנס ומדיטציה, נתונים אבחוניים למעקב אישי ומגוון אפשרויות תמיכה לשימוש במצבי משבר. חשוב לציין כי האפליקציה אינה מחליפה טיפול פסיכותרפי מקצועי אך יכולה לשמש כחלק מהתהליך הטיפולי או לסיוע עצמי, במיוחד בתקופות שבהן הגישה לטיפול אינה אפשרית.
להורדת האפליקציה.

 

מדוע ייצוג של עורך דין בתביעת פיצויים מצה"ל היא כה נחוצה

אנשים שנתקלים בטראומה מהעבר נמצאים במצב רגשי רגיש שעלול להיות מאתגר מאוד. על מנת לקבל פיצויים ממשרד הביטחון שמגיעים להם, הם נדרשים לעבור דרך הליך ביורוקרטי מורכב שעשוי להציף מחדש את חוויות הטראומה הקשות שחוו. על מנת למצות את זכויותיכם בתביעת פיצויים ממשרד הביטחון ולחסוך מעצמכם או מיקיריכם סבל נוסף ומיותר, עדיף לאפשר לעורך דין משרד הביטחון מיומן המתמחה בתחום של ייצוג נפגעי PTSD מול משרד הביטחון, להילחם את המלחמה הזו עבורכם.

זקוקים לייעוץ משפטי? פנו לעו"ד גרינברג ושות' לפגישה ראשונית ללא עלות.

 

PTSD היא הפרעת דחק פוסט טראומטית אשר מקבלת הכרה על ידי משרד הביטחון כנכות עקב שירות צבאי. לאור העובדה שאנשים חווים אירועים וחוויות מורכבות בצבא, התפתחות של PTSD היא יחסית נפוצה.

למרות התפיסה שפוסט טראומה מתפתחת רק אצל חיילים קרביים או אפילו כאלו שלקחו חלק בלחימה, ישנם ביטויים ששל פוסט טראומה גם עבור חיילים לא קרביים וגם הם זכאים לקבל הכרה במצב שלהם באם הוא אכן נגרם מהצבא מה שבהחלט עשוי לקרות.

ראשית – לטפל! אך מעבר לכך, חשוב גם להילחם על הזכויות לקבלת הכרה בנכות ופיצויים מהצבא. לאור העובדה כי פוסט טראומה דורשת טיפול, מומלץ להעביר את כל ההליך המשפטי לטיפולו של איש מקצוע ולפחות להוריד כאב ראש אחד מההתמודדות.

לאור העובדה כי לעיתים לוקח זמן רב עד שיש הבנה כי חייל משוחרר חווה פוסט טראומה, ניתן להגיש תביעה בעקבות PTSD בצבא למשרד הביטחון גם שנים רבות לאחר השחרור.

PTSD בצבא
PTSD בצבא
תמונה של אודות המחבר - עורך דין משרד הבטחון יעקב אמיר
אודות המחבר - עורך דין משרד הבטחון יעקב אמיר

עורך דין משרד הביטחון יעקב אמיר עוסק מאז שנת 2000 בתחום הייצוג של נכי צה"ל ומשפחות שכולות. בוגר תואר LLB במשפטים מהמרכז האקדמי למשפט ולעסקים משנת 2004. נשוי ואב לשלושה ילדים. מאמין במתן ייעוץ מקצועי, יחס אישי ואנושי, ושכר טרחה הוגן בהתאם להיקף התביעה.

Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 122 ביקורות
×
js_loader
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 122 ביקורות
js_loader
a2
עורך דין משרד הביטחון גרינברג ושות'
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם עורך דין >>