בדרך כלל כשמדברים על פנסיה, מתכוונים ליציאה לגמלאות בגיל הפרישה החוקי. אולם, מה קורה אם אדם מאבד את יכולתו לעבוד ולהתפרנס במקצוע שבו הוא הוכשר? בדיוק עבור מצבים כאלה קיימת פנסיית הנכות, המוכרת גם כביטוח אובדן כושר עבודה.
במדריך זה נסביר על הפנסיה לנכי צה"ל ועל המשמעות של ביטוח אובדן כושר עבודה למי שנאלץ לפרוש מוקדם עקב נכות שנגרמה במהלך שירותו הצבאי. חשוב לקרוא ולהבין את הנושא.
משרדנו אינו מייצג בתחום הפנסיה – המאמר מוגש כמידע לציבור בלבד
גיל הפרישה הכללי לגמלאות במדינת ישראל
בשנת 2004, חל שינוי משמעותי בנוגע לגיל הפרישה הקבוע בחוק בישראל. החקיקה שונתה כך שכיום גיל הפרישה החוקי הוא 67 לגברים ו 62 לנשים.
בנוסף, נידונה האפשרות להעלות את גיל הפרישה לנשים ל-64.
השינויים בגיל הפנסיה
ישנן סיבות רבות שהביאו להעלאת גיל הפרישה החוקי מעבודה בישראל, אך הסיבה העיקרית היא כלכלית. ככל שתוחלת החיים בישראל מתארכת, כך עולה גם העלות הפיננסית של תשלומי קצבאות הפנסיה לקופת המדינה. דחיית גיל הפרישה מאפשרת למדינה לחסוך סכומים ניכרים מדי שנה.
למה דווקא עכשיו?
הקדמה הטכנולוגית, שבאה לידי ביטוי גם בשיפורים בתחום הרפואי, תרמה לעלייה מתמדת בתוחלת החיים בישראל. בנוסף, המודעות הגוברת לחשיבות השמירה על אורח חיים בריא הובילה גם היא להארכת תוחלת החיים. בעקבות שינויים אלה, גיל הפטירה הממוצע ממשיך לעלות, כלומר, הישראלים חיים במשך שנים ארוכות יותר.
למידע נוסף בנושא פנסיה לנכי צה"ל, הכנסו לאתר כל זכות.
גירעון אקטוארי
כתוצאה מכך, המוסד לביטוח לאומי נדרש לעדכן את טבלאות התמותה בהתאם לנתונים העדכניים, כדי למנוע גירעון אקטוארי. גירעון אקטוארי הוא מצב שבו גורם מבטח אינו יכול לשלם את הקצבאות לכל המבוטחים בזמן נתון. כדי שמוסדות המדינה לא ימצאו עצמם במצב כזה, הוחלט להגדיל את גיל הפרישה בהתאם לתוחלת החיים הנוכחית.
באיזה גיל יוצאים נכי צה"ל לפנסיה?
מבחינת החוק בישראל, אין הבדל בין גיל הפרישה של נכה צה"ל לבין גיל הפרישה של כל אזרח אחר. נכים שממשיכים לעבוד, יכולים לעשות זאת עד גיל הפרישה החוקי, שעומד על 67 לגברים ו-62 לנשים. לכן, גם במקרה של פנסיה לנכי צה"ל, גיל הפרישה החוקי נשאר אותו דבר. אחת מבין הזכויות של נכה צה"ל החל מגיל זה היא הזכאות לקבל גמלת זקנה מהמוסד לביטוח לאומי וקצבה חודשית מקרן הפנסיה, כמו כל פורש אחר בישראל.
האם קיימים מקרים שבהם נכי צה"ל זכאים לצאת לפנסיה מוקדמת?
במקרים מסוימים נכי צה"ל רשאים לצאת לפנסיה מוקדמת, כאשר אגף השיקום במשרד הביטחון החליט לאפשר לנכה צה"ל יציאה מוקדמת לגמלאות בעקבות התדרדרות בתפקוד הפיזי או ירידה במצבו הקוגניטיבי של הנכה כתוצר של נכותו שהוכרה במשרד הביטחון.
פנסיה נכי צה"ל על פי הוראת אגף השיקום
במסגרת הוראת אגף השיקום מספר 85.05, המתייחסת לפנסיה לנכי צה"ל בגיל מבוגר, מפורטים המקרים בהם נכי צה"ל זכאים לפרוש לפנסיה מוקדם יותר מגיל הפרישה החוקי, וגם גובה הגמלה לה הם זכאים בעת הפרישה. עם זאת, יש לזכור שלא מדובר בקביעה גורפת לכל מקרי הנכות.
עד איזה גיל משולמת פנסיית נכות לנכי צה"ל ומתי היא נפסקת?
נכה צה"ל שנמצא זכאי לקבלת קצבת נכות, יקבל אותה עד הגיעו לגיל הפרישה לפנסיה.
לאחר הפרישה, קצבת הנכות תוחלף בגמלת פנסיה רגילה מחושבת על פי הצבירה, טבלאות תוחלת החיים בארץ, והמדיניות של קרן הפנסיה בה העמית חסך.
על פנסיית נכות לנכי צה"ל במקרי אובדן כושר עבודה מלא
במקרים של אובדן כושר עבודה מלא של נכה צה"ל, קרן פנסיית הנכות חייבת להמשיך להפקיד כספים לקרן הפנסיה הרגילה של נכה צה"ל. כך, כאשר הנכה יגיע לגיל הפרישה הקבוע בחוק, יהיה זמין לו סכום כספים המספיק לקבלת גמלת פנסיה ראויה. התשלומים שיופקדו לקרן הפנסיה של נכי צה"ל יהיו בהיקף תואם לסכומים שהיו מועברים במסגרת העסקה הרגילה בין המעסיק לעובד.
בין קרנות הפנסיה
בין קרנות הפנסיה ישנן כאלו שמאפשרות להעלות את סכום ההפקדות בשיעור של 2% מדי שנה על מנת לדמות את העלייה במדד המחירים לצרכן ותמורות צפויות בשיעורי השכר. עם זאת, אלו הם תנאים שאינם בהכרח זמינים בכל קרן.
כיצד מחושב שיעור קצבת הנכות מקרן פנסיה לנכי צה"ל?
שיעור קצבת הנכות שמקבלים נכי צה"ל מקרנות הפנסיה שבהן הם מבוטחים, מחושבים בצורה דומה לתחשיב המתבצע עבור כל נכה אחר, למעט ההיבט של הפחתת סכומי התשלומים אותם נכי צה"ל זכאים לקבל באמצעות אגף השיקום במשרד הביטחון.
נכות שנגרמה במסגרת השירות הצבאי
היה ואדם מתמודד עם נכות שנגרמה לו במסגרת השירות הצבאי שלו, אשר בעקבותיה הוא זכאי לקבלת תשלומים מסוגים שונים מאגף השיקום של משרד הביטחון, קרן הפנסיה שלו רשאית לבצע קיזוז של התשלומים ששולמו למבוטח ממשרד הביטחון מתוך קצבת הנכות של הפנסיה, לפי ההנחיות וההוראות המפורטות בתקנון שלה. לכן, כאשר נכי צה"ל יגישו תביעה לקבלת קצבת נכות מקרן הפנסיה שלהם, חשוב לעקוב אחרי הליך ההתמודדות במלואו עם אגף השיקום של משרד הביטחון. זה מטרתו לקבל את כל התשלומים שמגיעים לנכה צה"ל בגין נכותו, וכן לערער על החלטות הנוגעות להכרה בזכאותו ולהיקף התשלומים הרלוונטיים.
למה חשוב לשים לב בהקשר של פנסיית נכות לנכי צה"ל?
במקרה של מבוטח שלא הגיש תביעה למשרד הביטחון לגבי נכות שקיבל במסגרת השירות הצבאי, או שלא העריך את החלטתם של משרד הביטחון לא לאשר פיצויים או גמלת נכות, קרן הפנסיה עדיין רשאית לבצע קיזוז מתוך קצבת הנכות המשולמת דרכה למבוטח הנכה. זאת כדי לקצץ את הסכום שהוא זכאי לקבל במקרה שתביעת הנכות שלו או הערעור שלו מול משרד הביטחון היו מתקבלים במלואן.
פנסיה נכי צה"ל – כך תוכלו למצות את זכויותיכם מול משרד הביטחון וקרנות הפנסיה
תביעות נכות שמוגשות למשרד הביטחון מהוות הליכים משפטיים מורכבים מצד טבעם. המורכבות הזו מתגברת במיוחד כאשר מתווהים את המפגש בין פנסיית הנכות של נכי צה"ל לבין זכויותיהם כמבוטחים במוסד לביטוח לאומי ובקרנות הפנסיה. לכן, מומלץ ביותר להשתמש בשירותיו של עורך דין המתמחה בתחום תביעות נכות מול משרד הביטחון. זה מאפשר להבין בצורה מדויקת מהו הדרך הטובה ביותר למיצוי מלוא הזכויות של נכי צה"ל, גם בקשר לקצבת הנכות המשולמת במקרה של אובדן כושר עבודה מלא לאורך החיים, וגם בקשר לקצבת זקנה וגמלת פנסיה המשולמות בגיל הפרישה.
צרו קשר עם עו"ד גרינברג ושות' לייעוץ ראשוני ללא עלות, על מנת שתוכלו למצות את זכויותכם המגיעות לכם ממשרד הביטחון.
יציאה לפנסיה של נכי צה"ל לא שונה מיציאה לפנסיה של כל אדם אחר במדינה. על כן עדיין יהיה גיל הפרישה 67 לגברים ו-62 לנשים. כמו כן, ישנם מקרים בהם רשאי נכה צה"ל לצאת לפנסיה מוקדמת על פי החלטה של וועדת השיקום במשרד הביטחון.
אדם אשר הוכר כנכה צה"ל זכאי לקבל קצבה חודשית קבועה אשר מסייעת לו להתמודד עם מצבו. מרגע יציאתו לפנסיה, במקום לקבל קצבת נכה צה"ל הוא עובר לקבל קצבה מקרן הפנסיה. לא בטוחים מה מגיע לכם לאחר היציאה לפנסיה? לחצו כאן להתמודדות עם מומחה.
פנסיה היא מעין קופת חיסכון אשר עובד מפריש אליה כסף במהלך שנות העבודה שלו. הכסף מועבר לגוף מוסדי אשר משקיע את הסכום על מנת שיצבור תשואה ויגדל. קבלת הכספים מקרן הפנסיה ניתנת כקצבה לאחר שיוצא העובד לפנסיה ובתנאי שעבר את גיל הפרישה המעוגן בחוק.
על מנת שאדם יהיה מוכר כנכה צה"ל הוא צריך כמובן להיות בעל נכות שנגרמה כתוצאה משירותו הצבאי, אך יתרה מכך, עליו להגיש תביעה למשרד הביטחון אשר תוכיח כי הוא אכן חווה נכות וכי אכן יש קשר סיבתי בין הנכות לבין השירות הצבאי.