תאונות ופציעות הן לצערנו אירועים שכיחים למדי במסגרת השירות הצבא. כאשר אירועים אלו מותירים את החייל הפצוע עם נכות קבועה, הרי שעומדת בפניו האפשרות להגיש תביעת פיצויים והכרה בנכות כנגד משרד הביטחון. אחד השלבים המרכזיים בהליך התביעה ובקביעת גובה הפיצויים הוא הוועדה הרפואית של משרד הביטחון. הנה לפניכם כל המידע החשוב על ההכנות הפסיכולוגיות והפיזיות שיסייעו לכם לעבור בהצלחה את הוועדה
תביעת פיצויים והכרה בנכות כנגד משרד הביטחון
מאפייני השירות הצבאי הממושך והמאתגר מביאים למצבים של תאונות ופציעות שונות בקרב חיילים, אירועים בגינם ניתן להגיש תביעה כנגד משרד הביטחון, הן לשם הכרה בנכות שנגרמה לכם וקבלת הזכויות וההטבות המגיעות לאוכלוסיית נכי צה"ל והן לשם קבלת פיצויים ובמקרים מסוימים גם קצבאות חודשיות קבועות.
בין המקרים השכיחים של תביעת פיצויים נגד משרד הביטחון ניתן למצוא:
נכות נפשית
במהלך השירות הצבאי החיילים נחשפים לאירועים קשים וטראומטיים, זאת מלבד המאפיינים המאתגרים עצמם של השירות, הכרוכים בלחץ נפשי ועומס רב. אירועים אלו מביאים לעיתים להתפרצות מחלות נפשיות, שאחת השכיחות מביניהן היא הפרעת דחק פוסט טראומטית, המשפיעה הן על שגרת חייו של החייל שנפצע והן על סביבתו התומכת הקרובה.
נכות פיזית
אימונים צבאיים, פעילויות מבצעיות וכן מקרים של נפילות ופציעות, הם בין האירועים השכיחים ביותר העלולים לגרום לנכויות שונות, ביניהן ניתן למצוא פריצת דיסק, שחיקת סחוס, שברים ועוד.
הליך הגשת התביעה כנגד משרד הביטחון
חייל שנפצע במהלך שירותו הצבאי ונגרמה לו נכות נפשית או פיזית, יכול להגיש תביעה כנגד משרד הביטחון באמצעות עו"ד מומחה בתחום ייצוג נכי צה"ל, כשהליך התביעה מורכב ממספר שלבים עיקריים:
איסוף חומרים
בשלב הראשון חשוב לדאוג לאיסוף כלל התיעודים הרלוונטיים מאירוע הפציעה (לרבות דו"ח פציעה) וכן מסמכים רפואיים המעידים על חומרת הפציעה, מצבו של החייל והשפעת הפציעה על שגרת חייו של החייל. חומרי התיעוד והמסמכים הללו, ישמשו את עו"ד משרד הביטחון לבחון היטב את פרטי המקרה ולבסס את עילת התביעה.
הגשת התביעה
את התביעה כנגד משרד הביטחון יש להגיש באמצעות טופס תביעה ייעודי ובצירוף כלל המסמכים הרלוונטיים. את התביעה ניתן להגיש אל קצין התגמולים של משרד הביטחון (באופן פיזי או מקוון).
בחינת התביעה
לאחר הגשת התביעה, קצין התגמולים יבחן את פרטי המקרה ויחליט האם קיימת עילת תביעה וקשר סיבתי בין הפציעה לבין השירות הצבאי. ככל וכן, התובע יקבל זימון לוועדה הרפואית, שתקבע את אחוזי הנכות הרפואית המגיעים לו.
תפקידה של הוועדה הרפואית בהליך התביעה
הוועדה הרפואית אחראית על קביעת אחוזי הנכות המגיעים לחייל שנפצע, כששיעור אחוזי הנכות משפיע על הזכויות והפיצויים המגיעים לתובע. כך, אחוזי נכות בשיעור 10% – 19% מקנים לתובע פיצויים חד פעמיים בסכומים היכולים להגיע עד לסך 225,000 ₪ ואילו אחוזי נכות בשיעור 20% ומעלה מקנים לתובע קצבאות חודשיות קבועות.
כדאי לדעת, כי הוועדה הרפואית במשרד הביטחון מורכבת מרופאים מומחים בתחום התביעה הנדון, כשאליהם מצטרף מזכיר הוועדה, האחראי על ניהול ההליך וכתיבת פרוטוקול הוועדה. במסגרת הביקור בוועדה הרפואית, הרופא המומחה ישמע את טענותיכם, יסקור את החומרים הרפואיים ובמידת הצורך אף יבצע בדיקות גופניות מטעמו ובסופו של תהליך, ולאחר כ – 40 ימים ממועד הבדיקה, תתקבל החלטת הוועדה.
הכנה פסיכולוגית ופיזית לוועדות רפואיות מול משרד הביטחון
אנשים רבים נוטים לחשוב כי הוועדה הרפואית מתנהלת באופן שגרתי וקבוע מול כל תובע, כך שאין טעם להכנה מוקדמת. אך למעשה, הכנה מוקדמת ועזרה של עו"ד מומחה בתחום – עו"ד יעקב אמיר, יכולה בהחלט למקסם את הסיכויים כי תוצאות הוועדה הרפואית יהיו לשביעות רצונכם:
הכנה פסיכולוגית
על אף שהביקור בוועדה הרפואית של משרד הביטחון יכול להיות מלחיץ למדי, חשוב להגיע אל הוועדה רגועים ונינוחים ולהציג בבהירות ותוך התייחסות עניינית את מצבכם.
הכנה פיזית
אל הוועדה הרפואית ניתן להתכונן גם מבחינה פיזית, כשההכנות הללו כוללות מנוחה מספקת ביום שלפני הביקור בוועדה והגעה עם כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים. ככל ואתם לא מרגישים מספיק בטוחים בעצמכם, תוכלו לערוך עם עצמכם / בני המשפחה חזרות על הדברים אותם אתם מתכוונים להציג בפני הוועדה, כך שברגע האמת תוכלו להציג את הדברים באופן שוטף וקולח.
האם ניתן להגיש ערעור על החלטת הוועדה הרפואית?
ככל והחלטות הוועדה הרפואית אינן מספקות, הרי קיימת לכם הזכות להגיש ערעור על ההחלטה תוך פרק זמן של 45 ימים ממועד ההחלטה הראשונה. את הערעור יש להגיש לוועדה הרפואית העליונה וחשוב לדעת, כי במסגרת הליך הערעור, הרי שהוועדה יכולה גם להוריד את אחוזי הנכות שנקבעו לכם בתחילה ולכן, חשוב לפנות לקבלת ייעוץ משפטי לפני הערעור ולבדוק מהי הדרך הנכונה ביותר עבורכם.
מדוע חשוב להיעזר בשירותיו של עורך דין משרד הביטחון?
הליך התביעה להכרה בנכות מול משרד הביטחון הוא הליך בירוקרטי, הדורש היכרות מעמיקה עם הדין הצבאי ותקדימי העבר. הגשת התביעה בצורה לא נכונה יכולה לא רק לגרור עיכובים מיותרים בטיפול, אלא אף להביא לדחיית התביעה ולכן, חשוב להיעזר בשירותיו של עורך דין משרד הביטחון, המכיר היטב את ההליכים המקובלים ויוכל להעניק לכם מעטפת נרחבת של שירותים משפטיים, לרבות ליווי והכנה לקראת הוועדה הרפואית.
למשרדנו, משרד עו"ד גרינברג ושות', מעל 70 שנות ניסיון בתחום תביעות משרד הביטחון וייצוג נפגעים לאורך כל תהליך התביעה, לרבות בוועדות הרפואיות. אז אם גם אתם מעוניינים למקסם את תוצאות התביעה ולקבל את מלוא הפיצויים המגיעים לכם, אתם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו בהקדם.
שאלות ותשובות בנושא הכנה פסיכולוגית ופיזית לוועדות רפואיות מול משרד הביטחון
תביעת פיצויים והכרה בנכות מול משרד הביטחון תתאפשר במקרים בהם נגרמו לכם תאונות ופציעות במסגרת שירותכם הצבאי ובאופן שנקבעו לכם אחוזי נכות בשיעור הזכאות. בין המקרים השכיחים בגינם ניתן להגיש תביעת פיצויים נמצאים מקרים של נכות נפשית (פוסט טראומה לדוגמה) ומקרים של פגיעות פיזיות (פריצת דיסק, שברים וכודמה).
הליך תביעת הפיצויים והכרה בנכות ממשרד הביטחון כרוך בהגשת תביעה ובדיקת הקשר הסיבתי שבין האירוע לבין השירות הצבאי וככל ואכן נמצא קשר כזה, הרי שתקבלו זימון לוועדה הרפואית של משרד הביטחון. תפקידה של הוועדה, המורכבת ממזכיר הוועדה ורופא מומחה בתחום התביעה הנדון הוא לקבוע את שיעור דרגת הנכות, המשפיעה באופן ישיר על סכום הפיצויים שהתובע יוכל לקבל ממשרד הביטחון.
הכנה מוקדמת לקראת הוועדה הרפואית תוכל לסייע לכם למקסם את פוטנציאל אחוזי הנכות שניתן לקבל בתביעה ולכן, חשוב להיערך בהתאם אל הוועדה הרפואית, הן מבחינה פסיכולוגית – להגיע רגועים ונינוחים והן מבחינה פיזית – הצגת כלל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים וחזרה מקדימה על הטענות שלכם, כך שברגע האמת תוכלו להציג בבהירות את הטענות שלכם.
הדרך המומלצת להגשת תביעות נגד משרד הביטחון היא באמצעות שירותיו של עו"ד מומחה ומנוסה בתחום דיני הצבא, כשבמסגרת שירותיו הוא יוכל אף ללוות ולהכווין אתכם לקראת הביקור בוועדה הרפואית ולהילחם עבורכם עד לקבלת מלוא הפיצויים המגיעים לכם.