הבדיחות על המטבח הצבאי, עוברות מדור לדור. יש שזוכים לאוכל משובח ולטבחים שמפיקים זהב מחומרי גלם בסיסיים. למרבה הצער, יש כאלה ששומרים בבטן זיכרונות אחרים מהמטבח שכוללים הקאות, שלשולים ותחושה כללית רעה. במאמר זה ניגע על קצה המזלג בהרעלת מזון במהלך השירות הצבאי ועל זכויותיו של מי שלקה בכך.
מהי הרעלת מזון
הרעלת מזון הנה מצב בו אדם אוכל מזון מקולקל שמכיל חיידקים, טפילים, רעלנים, וירוסים וחומרים מזיקים. החולה עשוי לסבול מהקאות, שלשולים, כאבי בטן, חום, עייפות, כאבי שרירים, כאבי בטן ותחושת מחלה כללית. חומרת המחלה עשויה להשתנות.
מטבע הדברים, ככל שלאדם יש מערכת חיסונית חלשה יותר, הוא יסבול יותר מהמחלה. טיפול נכון במחלה יכלול מניעת התייבשות ומניעת הידרדרות המצב. לשם כך, יש לפעול ולאבחן את המצב בהקדם. לעתים הרעלת מזון מותירה את החולה עם נכות של ממש, לתקופה ממושכת ואף לצמיתות.
מה מיוחד בהרעלת מזון במהלך השירות הצבאי?
חדר האוכל הצבאי מזין כמויות של סועדים אשר מנהלים אורח חיים היגייני כמעט משותף: הם מקבלים את מזונם מאותו המקום, מתקלחים באותם חדרי הרחצה ומשתמשים באותם השירותים. במידה וישנה הרעלת מזון, נצפה לראות את תוצאותיה אצל חיילים רבים, בפרק זמן קצר.
לכן, לא פעם נשמעים בתקשורת סיפורים ש לעשרות ואף מאות חיילים אשר סובלים מסימפטומים של הרעלת מזון, בו זמנית. העובדה שקבוצה גדולה כל כך חולה באותו הזמן מסייעת לנו לקבוע כי מדובר בהרעלת מזון, מאפשרת לאתר את מקור הזיהום וליתן טיפול מתאים במהרה.
מדוע יש סיכון מוגבר ללקות בהרעלת מזון במהלך השירות הצבאי?
תקופת השירות כשלעצמה אינה מהווה סיכון מוגבר להרעלת מזון. אולם, האכילה היום יומית במטבח מוסדי, עם תנאי שמירה על היגיינה משתנים, מהווה סיכון. על מנת להימנע מהרעלת מזון, יש להקפיד על שטיפת ידיים איכותית, על משטחי מזון נקיים, על טמפרטורת אחסון מתאימה לכל סוג של מזון ופיקוח קפדני על תהליך הכנת המזון בכללותו.
בנוסף, לא פעם חיילים אוכלים מזון שבושל במקום אחד ושונע אליהם: בימי אימון, סיורים ופעילות מבצעית. קיימים בסיסים אליהם גם בשגרה מגיע המזון ממטבח מרוחק. שינוע המזון מהווה פוטנציאל להשתבשות ולקלקול. ככל שהמזון לא נשמר בתנאי הקירור הנדרשים, הוא יתקלקל.
ככל שמכלי השינוע והכלים בהם מוגש האוכל לא נשטפו כנדרש, הם יהוו כר פורה לחיידקים ולרעלנים. ועכשיו, נסו להיזכר בשירותכם הצבאי ולחשוב בכמה מצבים אכלתם מזון כמעט מקולקל.
אני חושבת שבמהלך שירותי הצבאי לקיתי בהרעלת מזון. האם יש לי זכויות?
ככל שמדובר במקרה חולף, המשיכי הלאה בחייך וספרי על כך לילדייך. עם זאת, למרבה הצער, ישנם מקרים שבהם הרעלת המזון מותירה נכות של ממש אצל החייל שלקה בה. ייתכנו חיידקים שיוותרו במעיים לאורך זמן וישפיעו באופן משמעותי על החייל. במצב זה, ניתן להגיע תביעה כנגד משרד הביטחון בבקשה להכרה כנכה צה"ל. לסטאטוס "נכה צה"ל" נלוות משמעויות רבות: זכויות, הקלות, הטבות וליווי.
לסיכום, הרעלת מזון במהלך השירות הצבאי היא עניין נפוץ. בדרך כלל האירוע חולף בתוך שעות וימים אולם למרבה הצער, לעתים הוא מותיר את חותמו לנצח. במידה ואתם חושבים שיש לכם סיבה לתבוע נכות ממשרד הביטחון, בשל הרעלת מזון במהלך השירות הצבאי, או בכלל, אתם מוזמנים להתייעץ איתנו, משרד עורכי דין גרינברג ושות', המתמחה בתביעות כנגד משרד הביטחון. צוות המומחים המנוסים במשרד יידע לסייע לך למצות את זכויותיך.