אחוזי נכות בצה"ל מעניקים תגמול חודשי משמעותי לצד הטבות נוספות, בהתאם לחוק ולזכויות המוקנות לציבור הנכים. עם זאת, תהליך קביעת אחוזי הנכות אינו פשוט ודורש היערכות מוקדמת, הבנה מעמיקה של שיטת התגמולים הצבאית, וסיוע משפטי מעורך דין המתמחה בתביעות מול משרד הביטחון. המשיכו לקרוא כדי ללמוד עוד על 40% נכות בצה"ל ומעלה ולגלות את זכויותיכם.
תהליך ההכרה בנכות וקביעת שיעור הנכות
אחוזי הנכות במשרד הביטחון נקבעים לאחר שהנפגע עובר תהליך מורכב מול ועדה רפואית, שמבצעת שתי הערכות: אחת לקביעת הקשר בין הפגיעה לנזק שנגרם, והשנייה להערכת חומרת הפגיעה עצמה. רק לאחר מכן התובע יוכל לקבל הכרה כנכה צה"ל ואת ההטבות המגיעות לו בהתאם למצבו.
התהליך מתחיל בהגשת התביעה והכרה בה על ידי קצין התגמולים (הוכחת הקשר הסיבתי). לאחר מכן התובע יקבל זימון לוועדה רפואית, שמורכבת לפחות מרופא אחד ומזכיר הוועדה, שתפקידו לנהל את הוועדה ולתעד את הדיון.
התובע יציג את המקרה, בין אם בכוחות עצמו או באמצעות עורך דינו, ולאחר מכן יעבור בדיקה (במעמד הוועדה) שתעריך את מצבו הנוכחי ותקבע את אחוזי הנכות המתאימים.
מכיוון שהקביעה מתבססת על אותה בדיקה יחד עם כל התיעוד הרפואי, אפשר לראות ברופא כ"שמאי" שמעריך את הקושי התפקודי, המגבלות, והבעיות הנוספות שנוצרו מאז הפגיעה.
דרך החישוב של אחוזי הנכות
אחוזי הנכות בישראל נקבעים על בסיס תקנות המתייחסות למחלות ולפגימות שונות, כאשר לכל סוג יש דרגות נכות ספציפיות בהתאם למקרה הפרטני של אותה הבעיה הרפואית. דרגת הנכות מחושבת כשקלול של כל הבעיות הרפואיות הנוגעות לפגיעה והנזק שנגרם.
נוכל להסביר את שיטת השקלול לחישוב אחוזי הנכות באמצעות דוגמה: חייל שנפגע ממטען חבלה וקבעו לו 40% נכות בשל פגיעה קשה באוזן הפנימית (החלק הווסטיבולרי) ו-30% נכות בשל פגיעה באף שגרמה להפרעות נשימה ואובדן חוש הטעם והריח.
במצב כזה, דרגת הנכות הגבוהה ביותר, כלומר פגיעת האוזן, תישאר בעינה. דרגת הנכות הנמוכה יותר, הפגיעה באף, תחושב מתוך האחוז הנותר (כלומר מתוך 60% "פנויים").
במקרים שבהם יש פגימות כפולה, כך ששני איברים זוגיים במערכת התנועה והיציבה נפגעו, הוועדה יכולה לבצע פעולת שקלול שנקראת "קומולציה", המשלבת את דרגת הנכות של 40% עם זו של 30% לקבלת 70% נכות.
הכנה לוועדה הרפואית
חשוב לעבור את הוועדה ובכלל את התהליך רק לאחר שמתגבשת תמונת מצב מלאה של המצב הרפואי העדכני, לרבות היכרות עם התהליך כולו והכנה אליו מבחינה משפטית.
לוועדה יש להביא את כל התיעוד הרפואי הרלוונטי והמעודכן – פענוחים, תוצאות, הדמיות, אישורים ומרשמים. למעשה כל תיעוד רפואי שילמד על המצב הרפואי הקיים ויאפשר לוועדה להבין אותו ואת המגבלות, הקשיים התפקודיים והפגיעה בשגרה היומית שנובעים ממנו.
בנוסף יש להצטייד בתעודת זהות או רישיון נהיגה ובמקרים מסוימים גם בביגוד מתאים כפי שהזימון לוועדה דורש לצורך בדיקה גופנית.
ההמלצה של משרדנו היא לערוך רשימה מסודרת של כל הדברים מהם התובע סובל כתוצאה מהנכות הקיימת ולפרט אותם לכשיתבקש לעשות זאת במעמד הוועדה הרפואית.
ערעור על אחוזי הנכות
אם קביעת אחוזי הנכות שנקבעו בוועדה של משרד הביטחון אינה לשביעות רצונכם, יש לכם את הזכות לערער עליה בפני הוועדה הרפואית העליונה בתוך 45 ימים. חשוב להבין שהחלטת הוועדה העליונה היא סופית ולא ניתן לערער עליה שוב, אלא במקרים נדירים שבהם מתעוררת שאלה משפטית מהוועדה הרפואית המקורית, ואז ניתן להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי.
40 אחוזי נכות בצה"ל יושגו רק עם עורך דין!
אחוז הנכות במשרד הביטחון מהווה ערך מספרי קריטי, שכן הוא זה שקובע את גובה התגמול וההטבות שישולמו לנפגע. מאחר והתהליך עצמו פשוט להסבר אך קשה ומורכב מאוד במציאות, חשוב לקבל ליווי מקצועי מעורך דין שמתמחה בתביעות מול משרד הביטחון ומכיר היטב את פעילותן וגישתן של הוועדות הרפואיות, את התקנות, את אחוזי הנכות הנקבעים במשרד הביטחון והתנהלותו בכלל.
כפי שציינו, לתהליך ההכרה בנכות חובה להגיע מוכנים היטב, לדעת במדויק מהי הבעיה הרפואית הקיימת וכיצד היא מפריעה להתנהלות היומיומית, לדעת להסביר את הדברים הללו בצורה טובה ומאורגנת ולהפריד בין מצב של עיקר ותפל ברמת הטיעונים.
צריך לזכור שרופאי הוועדה הם רופאים בכירים עתירי ניסיון וידע ולכן יזהו מיד את "מספרי הסיפורים" שמפריזים במצבם או טוענים טענות באופן בלתי מוצדק ולעומתם את הנפגעים שטענותיהם רלוונטיות ותואמות את הניירת הרפואית.
ולכן ההתנהלות המקצועית והנכונה בתוך חדר הוועדה היא קריטית, הן לביטחון האישי מול הוועדה והן להצגת הטענות מולה כך שיקבעו אחוזי הנכות המקסימליים שהולמים את הפגיעה.
למי מגיע תגמול חודשי?
התגמול החודשי עבור אחוזי נכות מתחיל מ-20% ומעלה ומשולם באופן רטרואקטיבי מיום השחרור מהצבא, בתנאי שהוגשה התביעה בתוך שנה מהשחרור. מי שהגיש תביעה לאחר שנה מיום השחרור יהיה זכאי לתשלום רטרואקטיבי רק מיום הגשת התביעה.
גובה התגמול לנכי משרד הביטחון מחושב באמצעות מכפלת אחוזי הנכות בשכר הקובע, שעומד כיום על 4,937 ₪ ומתעדכן מעת לעת. לדוגמה, אם נקבעו לאדם 40% נכות, גובה התגמול יהיה 1,975 ₪ (4,937 * 40%).
נכים עם דרגת נכות מיוחדת מעל 100% זכאים לתוספת של 40% לתגמול החודשי המגיע להם עבור 100% נכות. נכים מעל גיל 55 שלא מקבלים תגמול מיוחד או תגמול נצרך זכאים גם הם לתוספת זו.
נכים שהגיעו לגיל פרישה, נשים מגיל 62 וגברים מגיל 67, זכאים לתוספת של 10% לתגמול החודשי. בנוסף, קיימים תגמולים נוספים עבור נכים במצב כלכלי קשה, היעדר אפשרות לשיקום, פרישה מוקדמת, והצורך בטיפולים רפואיים מיוחדים.
למידע נוסף בתגמול לנכי צה"ל, הכנסו לאתר כל זכות.
למי מגיע מענק נכות?
נכים שדרגת הנכות שנקבעה להם היא בין 10%-19% זכאים למענק חד פעמי שמכיל בין 108-215 חודשי תגמול בהתאם לשיעור הנכות המסוים שנקבע (אחוזי הנכות 10% ו-19% מציינים את מספרים מוחלטים אלו). כיצד זה עובד? למשל נכה צה"ל שנקבעו לו 15% נכות, אזי התגמול שלו יהיה של 15% מגובה השכר הקובע (4,937 ₪ נכון לכתיבת שורות אלו), כפול 175.
חשוב לציין שמענק נכות מתקבל כל עוד לא הוגש ערעור בגין החלטות הוועדה הרפואית. אם מדובר בנכות זמנית ולא צמיתה, קצין התגמולים יוכל לאפשר תשלום מקדמה על חשבון המענק שתסייע להתמודד עם ההוצאות הרפואיות והנלוות עד להחלטה בנוגע לנכות.
תגמולים לגמלאים שהוכרו כנכי צה"ל
אנשי קבע, משטרה, שב"ס, שב"כ, מוסד ומשמר הכנסת הזכאים לתגמול בהתאם לחוק הנכים ונכותם היא 34% ומטה, יוכלו לבחור האם לקבל קצבת פרישה מלאה או קצבת נכות.
אם בחרו בקצבת פרישה מלאה הם יהיו זכאים ל-25% מהתגמול הבסיסי בהתאם לשיעור הנכות. נכים שדרגת נכותם היא 35% ומעלה, זכאים לקבל גם את קצבת הפרישה וגם תגמול מלא.
לסיכום
40 אחוזי נכות בצה"ל מעניקים תגמול חודשי בהתאם לחוק הנכים ויכולים לספק סיוע כלכלי לנכים ולבני משפחותיהם. בשל החשיבות הרבה של קביעת שיעור הנכות, מומלץ להיערך לקראת הוועדה הרפואית בעזרת עורך דין מומחה ובעל ניסיון מול אגף השיקום במשרד הביטחון, ולהיעזר בו כבר משלב הייעוץ לפני הגשת התביעה. צרו קשר עם משרדנו עו"ד גרינברג ושות' לייעוץ ראשוני ללא עלות.
40% נכות צה"ל ניתנים לאדם אשר מוכר על ידי משרד הביטחון כבעל נכות כתוצאה מפעילות שנערכה כחלק משירותו הצבאי. לכל אדם אשר מוכר כנכה צה"ל ניתן שיעור אחוזי נכות אשר אמור לשקף את חומרת הפגיעה בשגרה ובתפקוד שלו.
חישוב שיעור אחוזי הנכות אשר נכה צה"ל מקבל מתחשב בכל מיני קריטריונים המעוגנים בחוק, באם אתם לא בטוחים שקיבלתם מה שמגיע לכם, לחצו כאן ליצור איתנו קשר על מנת שנוכל לבחון אתה מקרה ולספק לכם חוות דעת מקצועית המותאמת אליכם.
התשובה היא כן, אך מומלץ לבצע את הערעור עם סיוע של עורך דין משרד הביטחון. לאחר קביעת הוועדה רפואית יינתנו לך 45 ימים להגיש ערעור עם הסבר מספק על סיבת הערעור.
אחוזי הנכות מהווים מעין את "כרטיס הביקור" של נכה צה"ל. שיעור אחוזי הנכות מצביע על חומרת הנכות והפגיעה שחווה האדם ובהתאם אליהם נקבעים הפיצויים והתגמולים אשר יקבל האדם בהמשך חייו תחת שיעור אחוזי נכות זה.