Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 116 ביקורות
js_loader

רשלנות רפואית בצבא

צה"ל מחויב לדאוג לחיילים המשרתים לטיפול רפואי הולם. מסיבה זו, כל החוקים והכללים אשר חלים על אנשי מקצוע בתחום הרפואה בהקשר לרשלנות רפואית מחוץ לצבא, חלים גם על רופאים בצה"ל. ניתן להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית בצבא גם לאחר השחרור מצה"ל, במידה ומקרה הרשלנות חל בתקופת שירות החובה או הקבע של החייל או החיילת, כמובן. על כך נרחיב במדריך שלפניכם.

 

מה נחשב בתור מקרה של רשלנות רפואית בצבא?

בין המקרים אשר עשויים להיות מזוהים בתור רשלנות רפואית בצה"ל, ניתן למצוא את הכשלים שלהלן:

  • הימנעות מהפניה לרופא מומחה
  • אבחון מאוחר של מחלות
  • רישום תרופות לא מתאימות
  • הענקת טיפול רפואי שאינו מתאים
  • טיפול רפואי רשלני
  • אי ביצוע מעקב רפואי
  • חריגה מתקנות חוק זכויות החולה (התשנ"ו 1996) ופגיעה במטופל

על מנת שתביעה בגין רשלנות רפואית בצבא תתקבל דרושה חוות דעת מטעם רופא מומחה, שמטרתה להוכיח כי רשלנות רפואית אכן נגרמה לתובע במהלך שירותו בצבא. בנוסף, יש להוכיח כי קיים קשר סיבתי ישיר בין אופי הטיפול שניתן לחייל או נחסך ממנו, ובין הפגיעה אשר נגרמה לו.

מה אומר החוק בנוגע לרשלנות רפואית בצבא?

על פי החוק בישראל, רשלנות רפואית בצה"ל מוגדרת ככזו רק אם הפגיעה בבריאותו של התובע חלה במהלך שירותו הצבאי או כתוצר של תנאי השירות שלו.

על מנת שהתובע יוכר כזכאי לאחוזי נכות, הוא נדרש לספק לוועדה הרפואית האחראית לבחינת המקרה, טופסי בקשה המגובים במסמכים רפואיים רלוונטיים למצבו ועדויות כתובות מטעם מפקדיו או אנשים אחרים שהיו עדים לפגיעה בזמן השירות. חשוב להיות מודעים לכך שכשמדובר במקרים על רשלנות רפואית בצבא, עבור מחלות ומקרים מסוימים, קיימת תקופת התיישנות בת 3 שנים שלאחריה לא ניתן להגיש את התביעה.


מה גורם לרשלנות רפואית בצה"ל?

לרשלנות רפואית בצבא יש מספר גורמים. לעתים רשלנות רפואית במערכת הרפואית הצבאית נובעת ממחסור חמור בכח אדם שיש לו הכשרה רפואית מתאימה, ולעתים מדובר בעייפות החומר של העוסקים במלאכה, שנאלצים להתמודד עם עומס רב ובלתי פוסק במרפאות החר"פ ובמוקדי קצין העיר.

במקרים רבים הרופאים בצה"ל אינם מנוסים מספיק, מאחר והם לא רופאים בכירים שעברו התמחות ארוכת שנים בתחום ספציפי, אלא רופאים צעירים יחסית שלמדו במסגרת העתודה וטרם צברו ניסיון מספק. יתרה מכך, במרבית המרפאות בצבא בעלי הסמכות המקצועית הכי גבוהה הם לרוב פרמדיקים או חובשים צבאיים ומכאן שקיימת סבירות גבוהה יחסית לאבחון וטיפול שגויים.

פעמים רבות, הבעיה נובעת ממחסור בציוד רפואי מתקדם במסגרות הטיפול הצבאיות.

בנוסף, למרפאות צבאיות, ובפרט אלו הנמצאות בבסיסים קרביים, אין את הכלים והידע להעניק לחיילים את רמת הטיפול והיחס שמטופלים זוכים להם במסגרות רפואיות אזרחיות, כמו בתי חולים.

הקושי של גורמי הרפואה בצה"ל להציע מענה פרטני לבעיותיהם הרפואיות של החיילים, ולבצע אסקלציה לגורמי רפואה מתקדמים יותר, מביא לעתים קרובות לסחבת טיפולית מסוכנת ועיכוב במתן מענה לבעיות הרפואיות של חיילים.

 

על רשלנות רפואית בטיפול בחיילים בשירות קרבי

לוחמים בצה"ל חשופים יותר לפציעה ופגיעות החלות במהלך האימונים והפעילות המבצעית שלהם. חיילים קרביים נמנעים לעתים קרובות מפניה לקבלת טיפול רפואי מחשש שחבריהם לצוות או לפלוגה יראו זאת בעין לא יפה.

מאחר ובאופן כללי, ישנם גם חיילים רבים אשר מעמידים פני חולים ומנסים להוציא גימלים כדי להתנער מתחומי אחריותם בצבא, קיימת נטיה טבעית של מפקדים בצבא להירתע מן הטיפול בבעיות רפואיות של פקודיהם עם הופעתן, ולדרבן את החיילים לדחוף את עצמם עד קצה גבול היכולת שלהם.

 

מה עושים אם נפגעת מרשלנות רפואית בצבא?

חיילים רבים אשר נזקקים לקבלת טיפול רפואי במהלך השירות הצבאי שלהם, נפגעים מאבחון שגוי או טיפול בלתי הולם במצבם.

לעתים מדובר בבעיה רפואית רצינית שאבחון קלוקל או מאוחר מדי שלה, עלול להוביל להשלכות הרות אסון כגון נכות או סכנת חיים של ממש. במקרים של פגיעה בלתי הפיכה במצבו הבריאותי של אדם בגלל רשלנות רפואית בצבא, דרוש סיוע מעורך דין משרד הביטחון מיומן אשר מתמחה בטיפול בתביעות רשלנות רפואית מול משרד הביטחון והשגת פיצויים לנפגע.

רשלנות רפואית בצבא
רשלנות רפואית בצבא
אודות המחבר - עורך דין משרד הבטחון יעקב אמיר
אודות המחבר - עורך דין משרד הבטחון יעקב אמיר

עורך דין משרד הביטחון יעקב אמיר עוסק מאז שנת 2000 בתחום הייצוג של נכי צה"ל ומשפחות שכולות. בוגר תואר LLB במשפטים מהמרכז האקדמי למשפט ולעסקים משנת 2004. נשוי ואב לשלושה ילדים. מאמין במתן ייעוץ מקצועי, יחס אישי ואנושי, ושכר טרחה הוגן בהתאם להיקף התביעה.

Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 116 ביקורות
×
js_loader
a2
עורך דין משרד הביטחון גרינברג ושות'
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם עורך דין >>